Sosyal Medya

Güncel

ABD’den mezhepçilik uyarısı

Beyaz Saray Irak güvenlik güçlerini, IŞİD’i Sünni Tikrit kentinden çıkarmak için başlatılan operasyonun Irak'taki mezhepçilik ateşini körüklememesi konusunda uyardı.



Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Tikrit operasyonunun mezhepçiliÄŸi beslememesinin çok önemli olduÄŸunu söyleyerek ÅŸunları kaydetti:

"Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi’nin de söylediÄŸi gibi, bu operasyonun münferit mezhepçilik intikam vakalarına bir bahane ya da bir örtü olarak kullanılmaması gerekli. Bu ülkenin toplumsal dokusunu zedeler ve Iraklıların karşısındaki tehditle yüzleÅŸmesine engel olur."

Earnest, Irak ordusu ve Åžii milislerin yer aldığı Tikrit operasyonuna Ä°ranlı güçlerin de katıldığını söyledi.

Earnest, "Ä°ran askerlerinin operasyonda yer alıyor olması önceliÄŸi deÄŸiÅŸtirmez. Öncelikli olan ÅŸey, Iraklıların bu operasyonu gerçekleÅŸtirerek çok mezhepli ve kapsayıcı bir toplum olduÄŸunu kanıtlamasıdır" dedi.

Beyaz Saray Sözcüsü, ABD’nin en baÅŸtan Ä°ran ile askeri koordinasyon yürütmeyeceÄŸini açıkladığını da hatırlattı.

'Biden Ä°badi ile operasyonu görüÅŸtü'

Beyaz Saray, ABD BaÅŸkan Yardımcısı Joe Biden’ın Irak BaÅŸbakanı Haydar Ä°badi ile operasyonun detaylarını görüÅŸtüklerini açıkladı.

GörüÅŸmede Ä°badi, sivillerin korunmasının ve tüm silahlı gruplarının devlet kanadı altında savaÅŸmasının önemini vurguladı.

Daha önce Irak güvenlik güçlerinin ve yanında savaÅŸan Åžii milislerin özellikle Diyala eyaletinde IŞİD’e karşı yürüttüÄŸü operasyonlarda mezhep odaklı intikam saldırıları gerçekleÅŸmiÅŸti.

' Ä°ran'ın Irak'taki rolu hiç bu kadar aÅŸikâr deÄŸildi'

ABD Genelkurmay BaÅŸkanı Martin Dempsey, Irak'ta Tikrit’in IŞİD’den geri alınması için Ä°ran’ın katkısına iliÅŸkin, 'MezhepçiliÄŸi körüklememek kaydıyla olumlu bir destek' ifadesini kullanmıştı.

3 Mart'ta ABD Senatosu’na açıklamada bulunan Dempsey, Ä°ran’ın Irak’taki Åžii milislere askeri desteÄŸinin yeni bir ÅŸey olmadığını ancak son haftada hiç olmadığı kadar açık bir ÅŸekilde yapıldığını söylemiÅŸti.

Irak güvenlik güçleri hafta başında Musul’un yolunu açmak için IŞİD’i Tikrit’ten çıkarmaya yönelik bir operasyon baÅŸlatmıştı.

Musul operasyonuna hazırlık

Tikrit'in alınması Musul'u kurtarmak için operasyona hazırlanan Irak ordusu için hayati öneme sahip.

IŞİD, 10 Haziran 2014'ten beri Irak'ın ikinci büyük kenti Musul'u elinde tutuyor.

Irak ordusu ve peÅŸmerge birlikleri, Sünni Arap nüfusun çoÄŸunlukta olduÄŸu Musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteÄŸinde hazırlıklarını sürdürüyor.

Musul çevresinde yeri gizli tutulan karargâhlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eÄŸitiliyor.

Bunlar arasında daha önce Musul düÅŸerken Irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor.

Yabancı askeri danışmanların da katıldığı eÄŸitimlerde silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüÅŸ, her türlü arazi ÅŸartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eÄŸitim veriliyor.

 

Kaynak: Al Jazeera, Reuters ve AFP

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.